Κλακέτες

klaketes

Οι κλακέτες είναι ένας κρουστικός χορός με ρίζες στους αφροαμερικάνικους και ιρλανδικούς χορούς. Ο κλακετίστας χρησιμοποιώντας διαφορετικά βήματα και ταυτόχρονα ανάλογη κίνηση στα χέρια του δημιουργεί δικούς του ρυθμούς που προέρχονται από τα μέταλλα στα παπούτσια του.

 

Είναι ένα πάντρεμα ήχου και κίνησης, συνήθως σε  jazz ρυθμούς, αλλά συναντάται και με hip-hop και funky μελωδίες.

Break Dance

Break_Dance

TO B-BOYING ή το σπάσιμο, που ονομάζεται επίσης breaking dance είναι ένα στυλ χορού του δρόμου που δημιουργήθηκε μεταξύ νέων αφρό-αμερικάνων και πουερτορικανών στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

 

Ο χορός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο λόγω της δημοτικότητας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμάνια, τη Γάλλια, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

 
Το b-boying αποτελείται από τέσσερα είδη κίνησης top rock, down rock, δυναμικές κινήσεις και παγώματα. Η μουσική που χρησιμοποιείτε είναι hip-hop και ιδιαίτερα break beats, αν και οι σύγχρονες τάσεις επιτρέπουν ευρύτερη ποικιλία στη μουσική στο tempo και στο ρυθμό beat.

Hip-Hop

hip_hop

Το Hip Hop είναι είδος χορού που προέρχεται από την Αμερική και συνοδεύεται από Hip Hop μουσική. Περιλαμβάνει πολυποίκιλα στυλ με σημαντικές επιρροές από τον χορό της Jazz και  χαρακτηριστικές κινήσεις που κάνουν το σώμα να ‘σπάει’, να ‘κλειδώνει’ και να ‘λύνεται’.

 

Ιδιαίτερα ενεργητικό μάθημα κατά το οποίο ο μαθητής κινείται διαρκώς. Οι μαθητές διδάσκονται την ύλη του επιπέδου τους, δουλεύουν λεπτομερώς επάνω στα διαφορετικά στυλ του Hip Hop και έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν  σε αξιόλογους διαγωνισμούς.

 

 

Στο μάθημα hip-hop διδάσκεται ο ρυθμός της ραπ μουσικής, συνδυασμοί κινήσεων, αυτοσχεδιαστικοί πειραματισμοί και ομαδικά σύνολα με σκοπό την εκτόνωση, την μυϊκή ενδυνάμωση και την έκφραση.

African Dance

African_dance

Το μάθημα αρχίζει με ζέσταμα το οποίο είναι βασισμένο σε αφρικάνικες χορευτικές κινήσεις και το οποίο έχει σκοπό, εκτός από την προθέρμανση των μυών, την απελευθέρωση του αυχένα, του στέρνου, της λεκάνης και κατά συνέπεια ολόκληρου του σώματος.

 

Αφού ολοκληρωθεί το ζέσταμα γίνεται η παράδοση καινούριων κινήσεων και βηματισμών σε αργό ρυθμό ο οποίος σταδιακά ανεβαίνει.
Οι αφρικάνικοι χοροί συνοδεύονται από ένα τραγούδι το οποίο διδάσκεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Το μάθημα τελειώνει με ασκήσεις stretching και χαλάρωσης.

Χοροθεραπεία (μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης)

Xorotherapeia

Ο ρυθμός υπάρχει παντού γύρω μας και μέσα μας. Ο παλμός της καρδιάς και η ταλάντωση της αναπνοής αποτελούν τους πρώτους ρυθμούς, ενώ ο πρώτος χορός του άνθρωπου ξεκινά ήδη μέσα στη κοιλία της μητέρας.

 

Ο κάθε άνθρωπος κρύβει έναν χορευτή μέσα του.
Είναι γνωστό επίσης ότι από τις πρώτες κοινωνίες οι άνθρωποι χόρευαν στα πλαίσια διάφορων γιορτών και τελετουργικών.

 
Με τη συνοδεία των αφρικάνικων κρουστών, λοιπόν, και σε ατμόσφαιρα παιχνιδιού ξυπνάμε το χορευτή που βρίσκεται μέσα μας και στρεφόμαστε προς τα έξω ενδυναμώνοντας τους κοινωνικούς δεσμούς, την αλληλεγγύη και την αυτονομία.